Friday, 29 April 2011

Kisah 2 Malaikat dan Sayangnya Allah Pada Hambanya


~Assalamualaikum~

Rasulullah s.a.w. ada bersabda, katanya, 
"Setiap anak Adam akan dijaga oleh dua malaikat. Malaikat yang di sebelah kanan lebih berkuasa dari yang sebelah kiri. Sekiranya seseorang anak Adam melakukan dosa maka malaikat yang di sebelah kiri akan bertanya pada malaikat di sebelah kanan katanya, "Apakah yang harus aku catit?"

Kata malaikat di sebelah kanan, 
"Jangan kamu catit dahulu dosanya sehingga ia melakukan 5 kesalahan". 
Malaikat yang di kiri bertanya lagi,
"Kalau ia telah melakukan 5 kesalahan, apa yang harus aku catitkan?"

Jawab malaikat kanan, 
"Biarkannya, sehingga ia membuat kebaikan kerana kami telah diberitahu oleh Allah s.w.t bahawa satu kebaikan akan mendapat 10 pahala. Oleh itu hapuskanlah 5 kesalahannya yang lalu sebagai tebusan dan kami masih simpankan untuknya 5 pahala lagi."

Tercenganglah syaitan mendengarkannya lalu berkata,
"Kalau macam ini sampai bilakah aku dapat merosakkan anak Adam."

Demikianlah rahmat Allah pada hambanya, kasih sayangNya melimpah ruah tiada terbatas hanya hambanya saja yang lalai dan leka dengan keseronokkan serta kemewahan dunia.

Al-Quran:
"Say Your Prayers Before Prayers For You Are Said".

Thursday, 28 April 2011

paper of [lots] question


~salam~
-huh, back to study time.
-selepas byk hari mengisikan masa aku yg bfaedah dengan...err...mkn, tido, intenet.
-Apepun 2 exam, da selesai, alhamdulillah~. tggl lagi 2.
-Yg bestnya exam kat insaniah utk bdak2 M, free seating!!!.
-Kalau masa degree wat cam ni, fuhh, kompem sume a, flat 4 tiap sem. hahaha.
-tapi, hah TAPI je pun, nak masuk exam hall kene pki kemas, tuck in, bkasut, tgn panjang.
-Masa kat uia dulu, hentam pki tshirt + jaket je.
-Ni rasa nk pki tshirt + jaket pun x bole ni,
-sebab, klu x ikut praturan, kang kene banned exam! lol,
-dahsat tul reulations dia. Dem!
-hopefully, rakan2 dapat mendoakan kjayaan utk saya,
-bitaufiq wa annajah, amin~.
-Jumpe lagi, wee~

Wednesday, 27 April 2011

GSR vs MR

~salam~
kekadang tgok kete mitsi (mitsubishi) lancer evolution, t'pikir gak aku, apa p'bezaan GSR ngan MR, sama ngn stock ke? ataupun lain2. Selepas pusing2, pomen nye pomen, dapat la jawapan. haa, meh sini aku summarykan. klu salah tolong tunjukkan ye (komen post ni).

GSR (2010 mitsi lancer evo gsr)




MR (2010 mitsi lancer evo mr fq-400)





Firstly meh kita kupas kat nama dulu. Sebenarnya, mitsi selalu ada 4 model GSR (Grand Sport Rally), RS (Rally Sport), SE (Special Edition), dan MR (Mitsubishi Racing). GSR means kalau merujuk history (cewahh), GSR yang lahir dulu, sjak dari gen1 lagi, MR pulak, mula d'pr'knalkan masa gen8.cite macm sush je, saya wat p'bandingan bwh senang cit

       GSR     l     MR
        Race     l     Drag
     Early (gen 1)     l     late (gen8)
        Lebih Murah     l     Lebih Mahal
X quick enough     l     very quick
   Normal weight     l     Less weight
     X da paddle shift gear     l     ada paddle shift gear
                                           Ssped normal     l     twinclutch sporttronicshift transmission
         -aksesori, -race pakej     l     +aksesori, +race pakej
                         (spoiler kecik, factory rim)     l     (spoiler besar, sport rim, alcon brake, 
                                                                         eibach springs, bilstein shock absorbers) 

~wee~

Saturday, 16 April 2011

examinasi


~salam~
greetings y'all. mggu masak2 sudah bermula!. masak ape? masak buku la, fnal exam ui. time2 nk exam camni org slalu lari, x nk kasik notes, sembunyi dlm almari (yeke), dan memacam lagi. Aku bkn ngata kat sesapa, cuma tbaca kat komik, bila pikir pikirkan ada betui jugak. Cuma-nya, kita kena la husnu-zhon ckit (b'sangka baik). Yang buruk2 tu cuba la elakkan.

Dalam sibuk nk exam ni, sempat lagi tu main game shift. 2, 3 ari gak duk cari seting sesuai utk nk drift. nk drift kat realiti world x mampu lagi, dlm game pon jadi la. 

my toyota corolla trueno kouki ae86 hachiroku run. kalau y'all perasan, kat bumper dpn tu tertera nickname aku. =p pnat tu nk wat livery tu. klu x nampak gak, klik kat image utk besarkan, hehe. wee~

Friday, 15 April 2011

hyper ticking tick tock

~salam~
minggu yang penuh hyper tension.
- too much playin games racing <-- lol
- boleh plak hegeh wat research seting drift, nk setin game kete nya hal,
   silap2 beli stereng lak pas ni.
- esemen "tong dram" blambak, seb bek belen tggl ckit ja
- printer wat hal, kedah xde jual ink printer brothers ke. dem
- ni plg kacau; pc avf sekali wat hal, mobo rosak, xley detect usb
- fake win7 malware yg menyerang, lalu menyusahkan.
- exam 17 x studi lagi, da la kene banned ngn bro xXxXx kes hp. brapa kali mau ulang~,
  cam x tau lak, aku ngn hp bkn pasangan bahagia. lol

arini kan jumaat~ ari mggu paling mulia lak tu.
memohon supaya ALLAH swt, beri ketenangan hati. amin~

Wednesday, 13 April 2011

[UCL] Man Utd 2-1 Chelsea




~salam~
European Champion League, 2nd leg, Old Trafford.
Man Utd 2-1 Chelsea, dengan aggregat 3-1
chicarito 43', drogba 76', park 77'
waa~ nangis neh. (cewahhh), gol park ji sung memg kill the game. ape pon, pasukan Man Utd memang berhak menang mlm tadi. Chelsea, agaknya kene tukar Ancelotti KOT. Dia nya magic Tertinggal kat AC Milan ni. huhu (T_T)

Mrs Merc Decision


~salam~
Dengan siri perlumbaan musim baru f1, penganalisis f1 selalu mambandingkan kehebatan nico rosberg dan michael schumacer. Vids ni ceritakan tentang seorang wanita yg sarat mengandung, kene buat pilihan sama ada memilih nico atau schuey. wee~

Tuesday, 12 April 2011

Because he's a muslim














 kalau x nampak klik kat gambar utk besarkan =)
wee~

Sunday, 10 April 2011

Chelsea 1 - 0 Wigan




match 31 EPL
chelsea win ~ gol oleh malouda 67'
xpe la gol busuk pon kire gol la~
torres still x bjaya score gol.
ape pon nice game
wee~

Wednesday, 6 April 2011

1st day ber-nfs shift 2


salam
perghh. arini bmain game nfs shift seharian, dr pg smpi ptg, puas hati, hahaha. punyala seronok, ghaliq (alpa) tak ingat dunia. berbaloi beli ori, nk men online nye pasal. ptg tadi, sempat beronline ngn shift, fuhh kene titik. mula2 aku la kene titik, pastu org len la pulak kene titik. hahaha. meh sini nk cite career game ni.
 mula2 skali lepas korg abis instal game ni, korg akn masuk main page dia. Setakat ni, ia hanya bukak 2 page ja, page career n page option. korg masuk career..
dia akan suruh korg test main game utk 2 game. shift2 akan kasik kete nissan skyline r35 utk test drive ke-power-an anda kat litar suzuka (japan). masa tgok vid org paste kat youtube tu nmpk cam kacang gak, skali main selekoh dia tricky ckit.
masa main abis ke-power-an sy, sy mampu dpt buat 0.56.171 cubaan ptama, klu nk lepas expert kene lepas 0.55.00. last2 sruh adik wat, lepas. hahaha. terbaek~
 pastu cam biasa, lepas abis 2 race, dia mesti la sruh angkat kete mana mau. hahaha. oleh kerana saya nya limited edition, so dpt kete nissan sylvia + alfa romeo + murcielago lp670 free. saya amik sylvia as my 1st car.
 yg kat atas ni plak nama dia NFS VIP. dia akan kasik kete @ money @ experience dgn jumlah yg tertentu. oleh sebab, sy nya shift1 + hot persuit 2010 + undercover = pirated. so bole claim VIP yg nfs world ja. jadila...dia kasik money + experience.
selepas seharian bermain, career mode = 13% complted. game nfs skrg da xle abiskan 3 hari. masa zaman underground underground2, most wanted,  career mode bole abis 2-3 ari je. =)
 lat but not least, my current car livery. hahaha. saya suke decorate kete =). itu je kot utk tatapan utk kgkawan arini. ada masa nanti kita cite lagi. c u nex posting.
wee~

Tuesday, 5 April 2011

shift2 unleashed

salam
hi kgkwn, gembiranya bkn kepalang lagi, setelah menunggu hampir 5 hari, akhirnya yg d order, sudah sampai dgn selamat nya. hahaha. utk kgkwn yg rapat dgn sy, sy ni memg kaki game, bkn game biasa cam game applicatin fb tu. huhuhu. sy lebih bminat kpd game racing kete. da jd lumrah sjak remaja =p sy suke kete, klu kat uia dulu sy memg masa lpg men gem ngn kgkwn. hahaha. tringat lagi nama keramat sewaktu kat uia
[SDQ A] renzo @ [SDQ A] renzolution
tp sy bwk kete auto gak, sbb dlm game, men auto. hahaha. tak saba rasanya nk men game ni. nanti la pas abis prsntation kelas ptg ni baru boleh "jamah" kete ni. c u all next post.  
wee~

Monday, 4 April 2011

my first post [since iium]



salam
hi kengkawan, ni adalah my 1st attempt to blogin [officially online] since masa kat uia dulu. hahaha. tringat lagi masa zaman kat uia, sy berblogin dgn wordpress + wat server p2p untuk rakyat jelata LAN iium [offline la]. semua tggl knangn. ni kire nk wat balik la. alang2 da ada ckit2info pasal blogin ni. sumary nya, xde keje la ni. kahkahkah. c u all nex posting =p 
wee~